De Coach
Mijn naam is Vanessa Heeman. Al op jonge leeftijd ben ik door mijn moeder besmet geraakt met het paardenvirus. Toen mijn zus en ik oud genoeg waren kwam het eerste eigen paard. Tot op de dag van vandaag is paardrijden nog steeds een hobby die ik met mijn moeder, zus en nu ook mijn eigen kinderen deel.
Op mijn 17de ben ik begonnen met het werken in een ziekenhuis. Ik heb altijd al de behoefte gehad om mensen te helpen, om iets voor ze te kunnen betekenen. Mijn zorg carrière is begonnen op de röntgenafdeling maar al gauw ben ik overgestapt naar de operatieafdeling. De afwisseling, spanning en het werken in een team maakt dat ik dit werk nog steeds met veel plezier doe.
Op een gegeven moment ontstond de behoefte aan persoonlijke ontwikkeling, een nieuwe uitdaging. In mijn optiek is het belangrijk, zowel privé als professioneel, te blijven ontwikkelen en te leren.
Via social media ben ik in aanraking gekomen met paardencoaching en ik heb mij hier toen verder in verdiept. Het was belangrijk voor mij dat het niet te “zweverig” zou worden, dat is namelijk iets wat niet bij mij past. Ik ben een nuchter persoon en hou van feiten. Dit maakt dat ik iets tastbaars nodig heb tijdens een opleiding.
Uiteindelijk ben ik bij een kennismakingsmiddag van het Centrum voor Paardencoaching terecht gekomen. Na deze middag was alle twijfel weg en alle puzzelstukjes vielen in elkaar. Mijn behoefte tot zorgen, iets kunnen betekenen voor anderen. Daarnaast de wil om mijzelf te blijven ontwikkelen. En als laatste puzzelstukje natuurlijk ook mijn liefde voor het paard. Wat is er nou mooier dan je hobby met je werk te kunnen combineren.
Eigenlijk direct ontwikkelde er zich een plan waarbij ik mijn kennis uit de opleiding zou kunnen gebruiken voor al mijn collega’s in de zorgsector. Ik zie hier namelijk veel zorgmedewerkers stressklachten ontwikkelen wat soms leidt tot een burn-out. Door vele factoren zoals werkdruk, bezuinigingen en personele tekorten is dit ook begrijpelijk voor mij. De herkenning en begrip voor deze zorgmedewerkers, maar ook mijn eigen jarenlange werkervaring in de zorg, maakt dat ik een sterke affiniteit heb met deze groep mensen.
Daarnaast heb ik zelf veel ervaring als het gaat om het werken in teamverband. Mijn ervaring leert mij dat dit niet altijd even eenvoudig gaat. Er moet structureel aan gewerkt worden om een goed functionerend team te creëren en te behouden. De teamtrainingen die bij mij op de afdeling werden gegeven waren in mijn ogen niet compleet. Ik had het gevoel dat ik daar een completere invulling aan kon geven en middels mijn ervaring als coach weet ik nu ook hoe.
Naast de basisopleiding “cognitief coachen met paarden” heb ik mijzelf, door middel van verschillende bijscholingen, verder gespecialiseerd in stress en burn-out coaching en uiteraard ook team trainingen. Wanneer ik nu mensen, of een team, na een sessie/training met nieuwe inzichten, voldaan en enthousiast huiswaarts zie gaan, dan besef ik mij elke keer weer dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Niets geeft mij meer energie.