Stress & Burn-out Coaching

Wat is stress

Ieder mens heeft te maken met stress. Het is wat we fysiek nodig hebben om te kunnen reageren. Dit overlevingsmechanisme stamt uit onze tijd als oermens, waar men zich moesten redden in gevaarlijke of bedreigende situaties. Tegenwoordig is stress nuttig om prestaties, zoals een belangrijke wedstrijd, een optreden of een presentatie voor een groep, te kunnen leveren maar ook om in actie te komen als je je in een (levens)bedreigende situatie bevindt.

Lichamelijk treden er allerlei veranderingen op; je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling is versneld en soms breekt je zelfs het zweet een beetje uit. Je lichaam is zich aan het voorbereiden om de uitdaging waarmee je geconfronteerd wordt aan te gaan. Die signalen zorgen ervoor dat je actie kunt ondernemen en scherper bent. Belangrijk is het wel om ervoor te zorgen dat je lichaam herstelmomenten krijgt en deze stressmomenten niet te lang aanhouden. Kortom dat langdurige stress niet omslaat in chronische stress. 

Chronische stress kan namelijk een hoop klachten veroorzaken. Van lichte klachten, die ons functioneren niet of in mindere mate beïnvloeden, tot zware klachten die ons functioneren ernstig belemmeren. Denk bijvoorbeeld aan;

  • Lichamelijke klachten
  • Mentale klachten
  • Emotionele klachten
  • Gedragsmatige veranderingen
  • Overspannenheid
  • Burn-out

Chronische stress

Je hebt stress dus fysiek nodig, maar het is van groot belang om je systeem ontspanning te gunnen, te laten ontspannen en te herstellen. Zorg dat je lichaam de herstelmomenten krijgt waar het behoefte aan heeft.

Helaas is dit niet altijd zo makkelijk als het klinkt. Diepgewortelde belemmerende overtuigingen, normen en waarden, gedragspatronen en gedachten maken dat je reageert op situaties en gebeurtenissen zoals je nu doet.

Ik ben gespecialiseerd stress en burn-out coach. Ik wil je graag helpen om van je hardnekkige stressklachten af te komen, te onderzoeken wat die onderliggende oorzaken zijn en uit te zoeken wat voor jou de beste manier is om met stress om te gaan. Dit alles om samen te voorkomen dat de stress chronisch wordt (als dit het al niet is) en dat je uiteindelijk overspannen of burned-out raakt.

Soms bestaan je stressklachten al zolang dat je overspannen bent geraakt of zelfs in een burn-out beland bent. Ook dan kunnen we samen aan de gang. Samen gaan we opzoek naar de onderliggende oorzaak. Niet de druppel die de emmer deed overlopen, maar hoe is het zover gekomen? Hoe ben jij in deze situatie beland? We gaan kijken naar je draagkracht (je belastbaarheid, dat wat je sterker maakt) en je draaglast (je belasting, de dingen die je voor je kiezen krijgt). Idealiter willen we dit in balans houden. Optimaler is zelfs wanneer de draagkracht hoger is. Je hebt dan namelijk wat reserves. Deze reserves kun je weer gebruiken in tijden dat je draaglast wat hoger is. Voor een korte tijd is dit dan niet zo erg. Je komt pas in de problemen als je langdurig meer moet dragen dan je aankunt.

Samen aan het werk

Samen met jou wil ik opzoek naar een methode die werkt. Een methode die voor iedereen anders is. Dat maakt stress en burn-out coaching echt maatwerk. Naar aanleiding van een intakegesprek, zodat ik volledig op de hoogte ben van jouw specifieke situatie, maak ik een plan van aanpak. Voor stress en burn-out coaching is eigenlijk altijd minimaal een coachtraject nodig. Een losse individuele sessie is meestal niet afdoende. Afhankelijk van de fase waarin je zit, maak ik in meer of mindere mate gebruik van het paard. Deze krachtige tool helpt ons om sneller bij de onderliggende oorzaken te komen en geven jou de mogelijkheid om te oefenen met nieuw gedrag en vaardigheden.

Verder wil ik je aanraden om bij een burn-out, naast coaching, ook verdere professionele hulp te zoeken. Denk hierbij aan je huisarts.  

Mocht jij jezelf in bovenstaand verhaal herkennen, neem dan contact met mij op.

Ben je in loondienst? Dan is er de mogelijkheid dat de werkgever de coachsessie of het coachtraject vergoed. Het gaat in dit geval veelal om coaching in het kader van ziekteverzuimpreventie. Denk hierbij aan stress en burn-out gerelateerde klachten.

Tarieven

Losse sessie (uur) € 85,00
Traject (3 sessies) € 225,00
Traject (5 sessies) € 380,00

Na een losse sessie kan er alsnog besloten worden tot een traject.
De kosten worden dan verrekend.